Όρη Ζαλόγγου

 

Πρόκειται για ένα μικρό γυμνό βουνό με ιδιαίτερη ιστορική σημασία εξαιτίας της θυσίας των γυναικών της περιοχής κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας. Υπάρχουν πολύ λίγα στοιχεία τόσο για την πανίδα όσο και για τη χλωρίδα της περιοχής, γεγονός το οποίο μπορεί να αποτελέσει αφορμή για περαιτέρω έρευνα πεδίου και μελέτη της βιοποικιλότητας της περιοχής.

Η περιοχή περιλαμβάνει μια περιορισμένη δασική ζώνη, απόκρημνα βράχια και καλλιεργήσιμη γη ενώ παρατηρείται έντονη βόσκηση. Η περιοχή κάτω από το ιστορικό μνημείο έχει αναδασωθεί με τραχεία πεύκη (Pinus brutia) ενώ αναπτύσσονται και διάσπαρτα άτομα χνοώδους δρυός (Quercus pubescens) κυπαρισσιού (Cupressus sempervirens) και μακρολέπιας δρυός (Quercus macrolepis).

Σε ό,τι αφορά την ποώδη χλωρίδα έχουν αναφερθεί δύο ενδημικά είδη της ελληνικής (Galium advenum) και της βαλκανικής (Saxifraga rotundifolia) χλωρίδας αντίστοιχα. 

 

       

Saxifraga rotundifolia

 

Σε ό,τι αφορά την πανίδα υπάρχουν στοιχεία μόνο για την ορνιθοπανίδα της περιοχής και κυρίως για τα αρπακτικά που ζουν στους βραχώδεις οικοτόπους της περιοχής καθώς και για ένα είδος ερπετοπανίδας, το φίδι Vipera ammodytes το οποίο αναφέρεται στον κατάλογο ειδών της Συνθήκης της Βέρνης.

 

Ορνιθοπανίδα περιοχής

Όρνιο Gyps fulvus, το Σαΐνι Accipiter brevipes, Σταυλοχελίδονο Hirundo rustica, ο Σταυραετός Hieraaetus pennatus, Caprimulgus europaeus, η Λιοστριτσίδα Hippolais olivetorum, Γερακίνα  Buteo buteo, Βουνοσταχτάρα Apus melba, (Ευρωπαϊκός) Μελισσοφάγος Merops apiaster, Σπιζαετός Hieraaetus fasciatus, Μιλτοχελίδονο Hirundo daurica, Κοκκινολαίμης Erithacus rubecula, Καρβουνιάρης  Phoenicurus ochruros, Θαμνοτσιροβάκος Sylvia communis, Μαυροσκούφης Sylvia atricapilla, Μαυρομυγοχάφτης Ficedula hypoleuca, Σπίνος Fringilla coelebs, Λούγαρο Carduelis spinus

 

Είναι φανερό πως η εκτεταμένη ανθρώπινη δραστηριότητα σε όλες της τις μορφές (υλοτομία, εντατική βόσκηση, πυρκαγιές, κυνήγι, κτηνοτροφία, τουρισμός) έχει επηρεάσει αρνητικά τόσο τη χλωρίδα όσο και την πανίδα της περιοχής αλλοιώνοντας ή/και καταστρέφοντας τα φυσικά ενδιαιτήματα.

 

Πηγές

http://www.itia.ntua.gr/filotis/SitesData/GR2140002.pdf

http://natura.minenv.gr/natura/server/user/biotopos_info.asp?lng=GR&siteCode=GR2140002

http://www.ecotour-epirus.gr/eco/area_natura.php3?area_tipos=1&inner_id=7&area_id=86

 

Πηγές φωτογραφιών

http://www.rareplants.de/shop/uploads/images_products_large/6378.jpg

http://farm4.static.flickr.com/3069/2620629827_c2deedb535.jpg?v=0