English 

2013-07-26

Ακαδημαϊκή και Επιστημονική Αριστεία: Πρόσκληση για νέες καταχωρίσεις & διαχείριση των προτάσεων του ιδρύματός σας

Αξιότιμη κ. Μοροπούλου,

Επικοινωνούμε μαζί σας, στο πλαίσιο της δράσης του Υπουργείου Παιδείας «Ακαδημαϊκή και Επιστημονική Αριστεία»: http://excellence.minedu.gov.gr/, ως υπεύθυνη επικοινωνίας και διαχείρισης των προτάσεων Αριστείας για το ίδρυμά σας.

Για την έκδοση του ετήσιου καταλόγου «Αριστεία 2013», τα μέλη της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας έχουν προσκληθεί ξανά να καταχωρίσουν το βραβευμένο / διακεκριμένο έργο τους στον κόμβο της Αριστείας έως τις 31 Ιουλίου 2013. Σε αυτό το πλαίσιο, θα θέλαμε να σας προσκαλέσουμε  να επιλέξετε από τη λίστα που έχει διαμορφωθεί με τις καταχωρίσεις των μελών του ιδρύματός σας, τις προτάσεις που κρίνετε σκόπιμο να προβληθούν καθώς και να προχωρήσετε και σε περαιτέρω διάχυση της πρόσκλησης αυτής προς την ακαδημαϊκή κοινότητα του ιδρύματός σας, προκειμένου να υπάρξουν και νέες καταχωρίσεις εκ μέρους του ΕΜΠ (δείτε στο παράρτημα περισσότερες πληροφορίες, τις οποίες μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για περαιτέρω διάχυση, εάν το επιθυμείτε).

Στη διεύθυνση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας στην οποία σας γράφουμε θα σας στέλνουμε από εδώ και πέρα ειδοποιήσεις, κάθε φορά που πραγματοποιείται μία νέα καταχώριση εκ μέρους του ιδρύματός σας στον κόμβο της Αριστείας. Παρακαλώ επιβεβαιώστε ότι διαθέτετε τους κωδικούς πρόσβασης στον κόμβο της Αριστείας καταχωρίσεων http://excellence.minedu.gov.gr.

Ο κόμβος προβάλλει τις σημαντικότερες διακρίσεις σε εθνικό και διεθνές επίπεδο της κοινότητας των Πανεπιστημίων, ΤΕΙ και από φέτος και των Ερευνητικών Ιδρυμάτων και αποτελεί το σημείο αναφοράς της ακαδημαϊκής και ερευνητικής Αριστείας στην Ελλάδα.  Στόχος της δράσης είναι να συμβάλει στην αύξηση της εξωστρέφειας των ιδρυμάτων, στη γόνιμη συνεργασία μεταξύ ερευνητικών ομάδων, στην αξιοποίηση των καινοτόμων ιδεών και στην ανάδειξη των διακεκριμένων μελών της ερευνητικής κοινότητας. Με αυτό τον τρόπο, φιλοδοξεί να συμβάλει στην προβολή θετικών προτύπων καθώς και στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης της ελληνικής κοινωνίας στο ερευνητικό δυναμικό της χώρας.

Προτάσεις Αριστείας μπορούν να καταχωρίσουν μέλη των ελληνικών ακαδημαϊκών και ερευνητικών ιδρυμάτων, αρκεί να έχουν βραβευτεί / διακριθεί από εθνικό ή διεθνή φορέα.

Όλες οι δράσεις Αριστείας, μετά την έγκρισή τους από το αντίστοιχο Ίδρυμα, αναδεικνύονται μέσω των εξής ενεργειών: Δημιουργία παρουσίασης και προβολή μέσω του κόμβου Αριστείας στα κοινωνικά δίκτυα και τον Τύπο, δημοσίευση στον έντυπο ετήσιο κατάλογο «Δράσεις Αριστείας», συμμετοχή στο ετήσιο συνέδριο Αριστείας, και σε δίκτυα αριστείας. Παράλληλα, επιλεγμένες δράσεις Αριστείας αποκτούν το δικό τους μίνι ντοκιμαντέρ για προβολή στον κόμβο, στο κανάλι της Αριστείας και στην τηλεόραση, παρουσιάζουν το έργο τους στο ετήσιο συνέδριο Αριστείας και συμμετέχουν σε διεθνείς εκθέσεις ή διαγωνισμούς.

Ευχαριστούμε για τη συμβολή σας στην ενημέρωση της κοινότητας του ιδρύματός σας και στην ανάδειξη του διακεκριμένου έργου της. 

Με εκτίμηση,

 

Μαρία Φουντάνα

Ομάδα υποστήριξης της δράσης `Αριστεία`

Τηλ. 210 3350727, 2610960384

Email: info-excellence@minedu.gov.gr

 

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Παρακαλούμε να προωθήσετε την παρακάτω ενημέρωση στις λίστες των μελών του ιδρύματός σας.

Καθηγητής Παύλος Σπυράκης

Πρόεδρος Ινστιτούτου Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων «Διόφαντος»

--

Θέμα: Ενημέρωση Ακαδημαϊκής και Ερευνητικής Κοινότητας σχετικά με τον κόμβο της Αριστείας

Το Υπουργείο Παιδείας καλεί τα μέλη της Ακαδημαϊκής και Ερευνητικής Κοινότητας με βραβευμένο / διακεκριμένο έργο να καταχωρίσουν τη δράση τους στον κόμβο Ακαδημαϊκής και  Επιστημονικής Αριστείας: http://excellence.minedu.gov.gr/. Ο κόμβος προβάλλει τις σημαντικότερες διακρίσεις της κοινότητας των Πανεπιστημίων, ΤΕΙ και Ερευνητικών Ιδρυμάτων σε εθνικό και διεθνές επίπεδο και αποτελεί το σημείο αναφοράς της ακαδημαϊκής και ερευνητικής Αριστείας στην Ελλάδα.

Στόχος της δράσης είναι να συμβάλει στην αύξηση της εξωστρέφειας των ιδρυμάτων, στη γόνιμη συνεργασία μεταξύ ερευνητικών ομάδων, στην αξιοποίηση των καινοτόμων ιδεών και στην ανάδειξη των διακεκριμένων μελών της ερευνητικής κοινότητας. Με αυτό τον τρόπο, φιλοδοξεί να συμβάλει στην προβολή θετικών προτύπων καθώς και στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης της ελληνικής κοινωνίας στο δημόσιο Πανεπιστήμιο και στο ερευνητικό δυναμικό της χώρας.

 

Πληροφορίες για την καταχώριση δράσεων Αριστείας

Τι είναι δράση/πρόταση Αριστείας;

Η Αριστεία αφορά κάθε κλάδο της Επιστήμης και Τεχνολογίας και κάθε κατεύθυνση της Έρευνας και της Διδασκαλίας, χωρίς Θεματικές Προτεραιότητες. Έτσι, δράσεις Αριστείας αποτελούν, για παράδειγμα, ένα διεθνώς αναγνωρισμένο ερευνητικό επίτευγμα, μια πρωτοπόρος πειραματική διάταξη, μια πρωτοποριακή θεωρία, καθώς και περιπτώσεις καινοτόμου διδασκαλίας που έχουν διακριθεί σε εθνικό ή διεθνές επίπεδο. Βασικό στοιχείο δηλαδή της δράσης Αριστείας είναι να έχει διακριθεί/βραβευτεί από εθνικό ή διεθνή φορέα. Μία δραστηριότητα Αριστείας μπορεί να είναι είτε συλλογική είτε ατομική: μπορεί να προέρχεται τόσο από μεμονωμένα μέλη της Ακαδημαϊκής Κοινότητας (μέλη ΔΕΠ, προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές, προσωπικό κ.λπ.), δομές (εργαστήρια, τομείς κ.λπ.) όσο και από ερευνητικά ιδρύματα (ερευνητές).


Ποιος μπορεί να καταχωρίσει πρόταση Αριστείας;

Προτάσεις Αριστείας μπορούν να καταχωρίσουν μέλη των ελληνικών ακαδημαϊκών και ερευνητικών ιδρυμάτων, αρκεί να έχουν βραβευτεί/διακριθεί από εθνικό ή διεθνή φορέα. Αν η πρόταση Αριστείας αφορά συλλογική δράση, η πρόταση υποβάλλεται από έναν εκπρόσωπό της.


Ποια χρονική περίοδο αφορά η πρόταση Αριστείας;

Κυρίως την προηγούμενη χρονιά (αλλά μπορούν να καταχωρισθούν και διακρίσεις των τελευταίων 5 ετών).


Υπάρχουν προθεσμίες καταχώρισης;

Η διαδικασία καταχώρισης είναι ανοιχτή χωρίς χρονικό περιορισμό.

Για την επιλογή των δράσεων και την έκδοση του ετήσιου καταλόγου «Αριστεία 2013», η προθεσμία είναι 31 Ιουλίου 2013.


Ποια είναι η διαδικασία καταχώρισης προτάσεων Αριστείας;

Συμπληρώνοντας μια απλή ηλεκτρονική φόρμα με τα στοιχεία της δικής σας δράσης. Για τη λεπτομερή περιγραφή της διαδικασίας: http://excellence.minedu.gov.gr/help


Ποια είναι τα οφέλη της καταχώρισης μιας δράσης Αριστείας;

·         δημιουργία παρουσίασης και προβολή μέσω του κόμβου Αριστείας, στα κοινωνικά δίκτυα και τον Τύπο,

·         δημοσίευση στον έντυπο ετήσιο κατάλογο «Δράσεις Αριστείας»,

·         συμμετοχή στο ετήσιο συνέδριο Αριστείας, και σε δίκτυα αριστείας,

·         δημιουργία μίνι ντοκιμαντέρ για προβολή στον κόμβο, στο κανάλι της Αριστείας (http://www.youtube.com/aristeiaacadem1) και στην τηλεόραση, παρουσίαση στο ετήσιο συνέδριο Αριστείας, συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις, διαγωνισμούς (για επιλεγμένες δράσεις)


Ποιος επιλέγει τις δράσεις Αριστείας που θα προβληθούν;

Το αντίστοιχο εκπαιδευτικό / ερευνητικό ίδρυμα ενημερώνεται άμεσα για τις νέες καταχωρίσεις ώστε να επιλέξει τις προτάσεις που θα το εκπροσωπήσουν.

Στη συνέχεια, το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΣΕΤ), καλείται να ιεραρχήσει τις προτάσεις με βάση την εμβέλεια και τη βαρύτητα της διάκρισης. Το ζητούμενο από αυτήν τη διαδικασία είναι η επιλογή των δράσεων που θα έχουν ευρύτερη προβολή (δημιουργία βίντεοπαρουσιάσεων, συμμετοχή σε διεθνείς διαγωνισμούς και εκθέσεις, παρουσίαση στο ετήσιο συνέδριο κλπ,) και όχι η έγκριση ή η απόρριψή τους.


Πού μπορώ να απευθυνθώ αν έχω περισσότερες απορίες;

Η υποστήριξη όλων των ενδιαφερομένων παρέχεται από την ομάδα υποστήριξης της δράσης μέσω:

- Email στη διεύθυνση: info-excellence@minedu.gov.gr

- Τηλεφωνικά στο 2610960384 (10:00 -16:00)

Επισυναπτόμενα: