English 

2010-04-13

Υποτροφία για εκπόνηση Διδακτορικής Διατριβής στην Μοριακή Ενζυμολογία με εφαρμογή στην Ανάπτυξη Ενζύμων για Διεργασίες Βιο-διυλιστηρίων

 A 3-YEAR DOCTORAL SCHOLARSHIP IN MOLECULAR ENZYMOLOGY APPLIED TO THE DEVELOPMENT OF ENZYMES FOR BIOREFINING PROCESSES

 

Ερευνητικό θέμα:

 

Είναι ευρέως γνωστό ότι η βιομηχανική βιοτεχνολογία προσφέρει ισχυρά εργαλεία  και διεργασίες που τροποποιούν προοδευτικά τις παραδοσιακές πρακτικές της χημικής βιομηχανίας και θα παράσχει καινοτόμες λύσεις για την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Στον τομέα των καυσίμων τα ένζυμα θα διαδραματίσουν όλο και πιο σημαντικό ρόλο στην διάσπαση και την βέλτιστη μετατροπή των διάφορων συστατικών της βιομάζας.

 

Για να αναπτύξει τα νέα ενζυμικά εργαλεία το Εργαστήριο Βιολογίας Συστημάτων και Εφαρμοσμένης Χημικής Μηχανικής (Laboratoire d`Ingénierie des Systèmes Biologiques et Procédés ή LISBP) στην Τουλούζη υιοθετεί δύο συμπληρωματικές στρατηγικές:

 

(i)                   την αναζήτηση των νέων ενζύμων μέσω μιας λειτουργικής μεταγονιδιακής προσέγγισης και

 

(ii)                 την προσαρμογή των ενζύμων που χρησιμοποιούν τις τεχνολογίες εφαρμοσμένης ενζυμικής μηχανικής στο υψηλότερο επίπεδο της επιστήμης, συμπεριλαμβανομένης τυχαίας μεταλλαξιγένεσης και μετάθεσης του DNA.

 

 

Στα πλαίσια ενός γαλλικού εθνικού προγράμματος Έρευνας και Ανάπτυξης: “Futurol” που στοχεύει στην ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών για την παραγωγή της βιο-αιθανόλης, το LISBP συμβάλλει με την τεχνογνωσία του σε αυτήν την περιοχή προκειμένου να δημιουργηθούν τα νέα ένζυμα για την υδρόλυση βιομάζας.

 

Η διδακτορική έρευνα που θα εκτελεσθεί θα αποτελέσει μέρος του προγράμματος Έρευνας και Ανάπτυξης Futurol και θα αποτελέσει μέρος μιας τρέχουσας ερευνητικής προσπάθειας. Πέρα από τους εφαρμοσμένους στόχους του προγράμματος, η ερευνητική εργασία που θα αναληφθεί θα συμβάλει σε μια καλύτερη κατανόηση των σχέσεων δομή-λειτουργίας στην ενζύμων υποβάθμισης της βιομάζα και σε μια βαθύτερη γνώση της ενζυμικής δράσης στη σύνθετη βιομάζα.

 

 

Για περισσότερες πληροφορίες: δείτε συνοδευτικό αρχείο pdf (PhD_offer_2010.pdf)

και επικοινωνήστε με τον Καθηγητή Αντώνιο Κοκόση

Στοιχεία επικοινωνίας:

Prof. Antonis Kokossis, CEng, FIChemE, FRSA, FIET

National Technical University of Athens

School of Chemical Engineering

Zografou Campus, 9, Iroon Polytechniou Str.

GR-15780, Athens, GREECE

Tel +30-2-10-772-4275

Fax +30-2-10-772- 3155
e-mail: akokossis@chemeng.ntua.gr

 

Επισυναπτόμενα: