English 

2012-11-05

Δημόσια Περιουσία των ΑΕΙ

Προς: Σίμο Ε. Σιμόπουλο, Πρύτανη ΕΜΠ

Κοινοποίηση:
Ιωάννη Αβαριτσιώτη, Αντιπρύτανη Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης
Αντωνία Μοροπούλου, Αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Προσωπικού


κ. Πρύτανη,

Ύστερα από την ψήφιση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου την Τετάρτη 31 Οκτωβρίου στην Βουλή, σας προωθώ:

1.      Απόσπασμα της ομιλίας μου στην Ολομέλεια:
   «Όπως καλώς γνωρίζετε, μετά τις αποκαλύψεις του ΣΥΡΙΖΑ ότι το άρθρο 5Α δημεύει τις περιουσίες των ΑΕΙ, των νοσοκομείων, των ΟΤΑ κλπ, ο Υπουργός Παιδείας με δηλώσεις του στην Βουλή την προηγούμενη Πέμπτη είπε ότι δεν συμπεριλαμβάνεται η περιουσία των ΑΕΙ στο ΤΑΙΠΕΔ και έσπευσε την ίδια μέρα ο Υπουργός Οικονομικών κ. Στουρνάρας να αποσύρει το άρθρο 5Α από τη Μόνιμη Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, όπου συζητείτο.
Όμως υπήρχε ένας Δούρειος Ίππος και το ήξεραν καλά. Στην πραγματικότητα είχαν εξασφαλίσει με το άρθρο Τρίτο, παρ. 25α  ότι θα υπήρχε άλλος τρόπος για την ένταξη στο ΤΑΙΠΕΔ της περιουσίας των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου.
Με αυτό το άρθρο συμβαίνει το εξής: Εγγράφεται στο Μητρώο Ακίνητης Περιουσίας (ΜΑΠ) υποχρεωτικά η περιουσία των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου. Και παρακάτω αναφέρεται ότι με κοινή απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και του κατά περίπτωση αρμοδίου Υπουργού -δηλαδή του κ. Αρβανιτόπουλου εν προκειμένω- μετά από εισήγηση του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας, αναθέτει στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου τη διαχείριση και αξιοποίηση ακινήτων εγγεγραμμένων ακινήτων στο Μητρώο Ακίνητης Περιουσίας (ΜΑΠ), επιπλέον των όσων ήδη έχουν περιέλθει στην αρμοδιότητά της.
Το "επιπλέον" είναι χαρακτηριστικό. Δηλαδή, είναι πέραν όσων έχουν ήδη περιέλθει στο ΤΑΙΠΕΔ και προφανώς περιέρχονται τώρα στο Μητρώο Ακίνητης Περιουσίας (ΜΑΠ). Καλούμε τον Υπουργό Οικονομικών και τον Υπουργό Παιδείας να τοποθετηθούν πάνω σʼ αυτό το άρθρο και καταθέτουμε τροπολογία για τη ρητή εξαίρεση των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ από αυτό.»

2.      Η τροπολογία που προτάθηκε από την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει τα εξής:
"Εξαιρείται η πάσης φύσεως Πανεπιστημιακή περιουσία καθώς και τα περιουσιακά στοιχεία που εμπίπτουν στο πεδίο του άρθρου 109 του Συντάγματος".

3.      Τροπολογία που εντάχθηκε κατά τη διαδικασία της ψήφισης:
Σας επισυνάπτω επίσης συγκεκριμένο άρθρο που ψηφίστηκε από την Βουλή με τις τροπολογίες της τελευταίας στιγμής. Η ψηφοφορία σε αυτό το άρθρο ήταν 156 υπέρ, 135 κατά, 2 παρών.


Επειδή καμία απάντηση δεν έλαβα ύστερα από την τοποθέτησή μου, αντιθέτως ψηφίστηκε το άρθρο Τρίτο παρ. 25α, θεωρώ ότι η πιθανότητα δήμευσης της ακίνητης περιουσίας των ΑΕΙ δυστυχώς είναι πιθανή.


Σας ευχαριστώ πολύ

Θεανώ Φωτίου
Βουλευτής Επικρατείας ΣΥΡΙΖΑ

Επισυναπτόμενα: