English 

2012-05-09

Απόφαση Συντονιστικού της Συνόδου Πρυτάνεων

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΠΡΥΤΑΝΕΩΝ

ΑΠΟΦΑΣΗ

ΑΘΗΝΑ 09.05.2012

Η κατάσταση στα Πανεπιστήμια βαίνει συνεχώς επιδεινούμενη λόγω της επερχόμενης ολοκληρωτικής διακοπής της χρηματοδότησης τους και της παύσης των διοικήσεων τους, παρ’ όλες τις προσπάθειες του Υπουργού κ. Γ. Μπαμπινιώτη να συμβάλει στην επίλυση των προβλημάτων. Το Υπουργείο πρέπει να δώσει άμεσα λύσεις. Από 1ης Ιουλίου δεν θα υπάρχει χρηματοδότηση και από 1η Σεπτεμβρίου δεν θα υπάρχουν Διοικήσεις στα Ιδρύματα (Σύγκλητοι και Πρυτανικές Αρχές) καθώς επίσης και σε πολλές Σχολές και Τμήματα δεν θα υπάρχουν Κοσμήτορες και Πρόεδροι. Σε αυτές τις δραματικές συνθήκες για τα Πανεπιστήμια η Σύνοδος των Πρυτάνεων αισθάνεται την ανάγκη να καταθέσει για άλλη μία φορά τις προτάσεις που διατυπώθηκαν στην έκτακτη Σύνοδο του Λαυρίου το Δεκέμβριο του 2010 και οι οποίες δεν λήφθηκαν υπόψη στην κατάρτιση και ψήφιση του Νόμου 4009/2011 (συνημμένα).

Τα μέλη της Συνόδου στην Ομάδα Εργασίας που όρισε ο κ.Υπουργός κατέθεσαν τα βασικά σημεία των άμεσα επιβαλλόμενων αλλαγών του Νόμου για την ομαλοποίηση της λειτουργίας των Πανεπιστημίων:

1.    Αποκατάσταση των Ακαδημαϊκών και Διοικητικών αρμοδιοτήτων των Συγκλήτων.
2.    Επαναφορά των Τμημάτων και των Τομέων ως θεμελιωδών ακαδημαϊκών και διοικητικών μονάδων.
3.    Άμεση εκλογή των Πανεπιστημιακών Αρχών (Πρυτάνεων, Κοσμητόρων, Προέδρων κ.α. ) από  τα μέλη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας.
4.    Διασφάλιση της Δημόσιας Χρηματοδότησης των Πανεπιστημίων και αποδέσμευση αυτής από την ακαδημαϊκή αξιολόγηση.
5.    Θεσμική και οικονομική διασφάλιση της Φοιτητικής Μέριμνας (σίτιση, στέγαση, κ.α.)
6.    Ανάκληση των κανονιστικών πράξεων εφαρμογής που αφορούν στον ορισμό Οργανωτικών Επιτροπών και την θέσπιση της ταξινομικής ψήφου.

Σημειώνεται για άλλη μία φορά ότι τα Πανεπιστήμια λειτουργούν μέχρι σήμερα χάρη στην αυταπάρνηση και την ακαδημαϊκή ευσυνειδησία των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας.

 

Επισυναπτόμενα: