Διδάσκοντες:Δ. Καλιαμπάκος, Καθηγητής (ΜΜΜ)
Μ. Μενεγάκη, Επίκ. Καθηγήτρια (ΜΜΜ)
Α. Μπενάρδος, Επίκ. Καθηγητής (ΜΜΜ)
Εργ.Ασκήσεις:-
Ώρες εβδομαδιαίας διδασκαλίας: 2
Ύλη:
Το μάθημα περιλαμβάνει σειρά διαλέξεων πάνω σε θέματα διαχείρισης του Κινδύνου (Risk Management), Υγιεινής και Ασφάλειας των εργαζομένων στη μεταλλευτική και κατασκευαστική βιομηχανία (construction industry), με ειδικότερες εφαρμογές στα υπόγεια έργα.
Σκοπός του μαθήματος είναι να κατανοήσουν οι μεταπτυχιακοί φοιτητές την άμεση σχέση και τις επιπτώσεις (οικονομικές, οργανωτικές, διαχείρισης κ.λ.π.), που μπορεί να έχει ο κίνδυνος σε θέματα ασφάλειας κατά την εκτέλεση υπόγειων και άλλων τεχνικών έργων. Για το λόγο αυτό η διάρθρωση των διαλέξεων περιλαμβάνει την εισαγωγή στην ορολογία που αφορά τον εργασιακό κίνδυνο με αναφορές σε μεγάλα ατυχήματα που συνέβησαν στο παρελθόν, τη σχέση ατυχημάτων – κόστους και τις αρχές που διέπουν τα αποτελεσματικά συστήματα διαχείρισης της Ασφάλειας. Επίσης, γίνεται αναφορά στο ρόλο, που παίζει ο ανθρώπινος παράγοντας στην εκδήλωση και αποτροπή των ατυχημάτων και διδάσκονται διάφορες μέθοδοι και τεχνικές εντοπισμού, ανάλυσης και εκτίμησης του κινδύνου, όπως αυτές εφαρμόζονται διεθνώς. Ακόμη αναπτύσσονται οι τρόποι λήψης αποφάσεων και εφαρμογής μέτρων προστασίας για τη μείωση κατά το δυνατόν του κινδύνου.
Στα πλαίσια του μαθήματος περιλαμβάνονται videos απο πραγματικά περιστατικά και παραδείγματα (Piper Alpha, Channel Tunnel Fire), που στοχεύουν στην ανάπτυξη συζητήσεων για το τί πρέπει να εφαρμόζεται ή να αποφεύγεται για την αποτελεσματικότερη διαχείριση του Κινδύνου.